Metilceluloză – Prospect

>

DENUMIRI COMERCIALE

Celevac

CLASA FARMACOLOGICĂ

Laxativ

FORMĂ DE PREZENTARE

Tablete

ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ

Descriere

Metilceluloză este un laxativ utilizat în mod obişnuit pentru tratarea constipa-ţiei, a bolii diverticulare şi a sindromului de intestin iritabil.

mod de acţiune

Administrată pe cale orală, nu se absoarbe în circulaţie, ci rămâne în intes­tin. Absoarbe o cantitate de apă de până la 25 de ori volumul său, ducând astfel la înmuierea şi creşterea volumului sca unelor.

Utilizări curente

■ Constipaţie – datorită capacităţii sale de a absorbi apa, metilceluloză înmoaie scaunele de consistenţă crescută, caracteristice persoanelor constipate. La rândul ei, această proprietate stimulează peristaltica intestinală, precum şi evacuarea scaunului.
Este utilizată de asemenea pentru scăderea frec­venţei şi creşterea consistenţei scaunelor în cazurile de diaree cronică apoasă, precum şi pentru reglarea consistenţei scaunelor după colostomii şi ileostomii,
■ Tablete pentru slăbit – unele păreri susţin că metil­celuloză poate atenua senzaţia de foame deoarece determină absorbţia apei în stomac, umflarea aces­tuia şi generarea senzaţiei de plenitudine gastrică.

Precauţii

■ Constipaţie – metilceluloză (ca şi toate celelelate laxative) nu trebuie uutilizată în cazuri de constipaţie severă, mai ales când aceasta este asociată cu dureri abdominale.
■ Hidratare – întotdeauna, pacienţii trebuie să bea cantităţi suficiente de apă.

efecte secundare

Frecvente
■ Scaune diareice
■ Flatulenţă. Mai rare
■ Distensie abdominală
■ Dureri abdominale.

Această radiografie cu bariu a intestinului gros (colon), evidenţiază un aspect de boală diverticulară cu sângerare. Boala diverticulară poate fi tratată cu laxatlvul metilceluloză

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *