Stomacul uman

>Stomacul reprezintă o porţiune dilatată a tubului digestiv, unde ajung alimentele înghiţite de la nivelul esofagului. Acestea sunt depozitate aici înainte de a fi propulsate în intestinul subţire, pe măsura continuării digestiei. 

Stomacul reprezintă un sac muscu­lar distensibil, căptuşit de o mem­brană mucoasă. Este fixat în două puncte: în partea superioară, la nivelul orificiului esofagian şi în por­ţiunea iniţială a intestinului subţire, aflată la capătul său inferior. Intre aceste două puncte, stomacul este mobil şi poate varia ca poziţie.

MUCOASA GASTRICĂ

Când este gol, mucoasa care căp­tuşeşte stomacul formează nume­roase cute, sau falduri, care se întind între cele două capete ale sto­macului.
Pereţii stomacului sunt asemă­nători cu alte porţiuni ale intestinu­lui, dar prezintă şi unele diferenţe:
■ Epiteliul gastric – reprezintă un strat de celule care căptuşeşte sto­macul; conţine numeroase glande care secretă mucus protector şi altele care produc enzime şi acid, prin care se începe procesul de digestie.
■ Stratul muscular – acesta pre­zintă pe lângă fibrele obişnuite lon­gitudinale şi circulare, şi un strat miscular intern oblic. Această dis­poziţie a fibrelor musculare facili­tează amestecarea alimentelor în stomac, înainte de expulzia lor în intestinul subţire.

REGIUNILE STOMACULUI

Stomacul prezintă patru porţiuni şi două curburi:
■ Cardia
■ Fundul sau fornixul
■ Corpul
■ Regiunea pilorică – porţiunea de evacuare a conţinutului gastric
■ Mica curbură
■ Marea curbură.

Jonctiunea Gastroesofagiana

La capătul inferior al esofagu­lui, epiteliul, sau stratul de celule care formează mucoasa, setrans-formă dintr-unul scuamos multistratifîcat,în celspecific mucoa­sei gastrice, sub forma unei jonc­ţiuni în formă de zig-zag.

LIGAMENTELE DE SUSŢINERE

Esofagul şi porţiunea superioară a stomacului sunt fixate de dia­fragm prin ligamentele frenoeso­fagiene. Aceste ligamente reprezintă nişte prelungiri ale fasciei, ţesutul conjunctiv care acoperă suprafaţa diafragmului.

SFINCTERUL FIZIOLOGIC

La capătul superior al stoma­cului nu există o valvă distinctă care să controleze trecerea ali­mentelor. Cu toate acestea, fibrele musculare diafragmatice din vecinătate acţionează astfel încât conductul esofagian să fie ţinut închis, cu excepţia momen­tului în care este străbătut de un bolus alimentar (masă de ali­mente omogenizată cu salivă).
Aceste fibre reprezintă sfinc­terul esofagian fiziologic, care este străbătut de esofag.

Tubul muscular al esofagului se continuă cu stomacul situat imediat sub diafragm. La acest nivel, conţinutul esofagian pătrunde în stomac

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *