Stomacul – Corpul Uman

>

O masina de framantat si de descompus

   Stomacul este o parte a tubului digestiv, situata intre esofag si duoden. El este un rezervor, mai mult sau mai putin dilatat, in functie de volumul alimentelor ingerate. Acesta participa la digestie, prin transformarea fizica si chimic a alimentelor si prin transportarea bolului alimentar rezultat (chimul) in intestinul subtire.
   Capacitatea stomacului este cuprina inte 1 si 1,5 litri. In momentul digestiei, alimentele raman in stomac in medie, intre 3 si 4 ore.
   Peretii stomacului
     Ca toate organele aparatului digestiv, si peretii stomacului sunt formati din mai multe straturi (sau tunici).
1. Tunica seroasa. Ea acopera partea externa a stomacului. Putem vorbi, de asemenea, de peritoneul visceral.
2. Tunica sub-seroasa. Acest strat face legatura dintre tunica seroasa si stratul urmator, tunica musculara.
3. Tunica musculara ( in ar cu 4,5 si 6). Foarte puternic, acest strat de muschi asigura constractiile stomacului, care permit framantarea si evacuarea alimentelor. Ea este formata din suprapunerea a 3 tipuri de fibre diferite:
4.fibrele oblice
5.fibrele circulare
6.fibrele longitudinale.
7. Tunica sub-mucoasa. Aceasta este un tesut conjunctiv elastic, care cuprinde vasele sanguine si limfatice.
8. Tunica mucoasa. Ea acopera partea interna a stomacului. Suprafata sa, ca si cea a tunicii sub-mucoase, este variabila: ea este neregulata, cu numeroase pliuri, atunci cand stomacul este gol, si devine din ce in ce mai neteda, pe masura ce stomacul se umple.
9. Tunica mucoasa contine glandele care secreta sucurile gastrice.

Rolul stomacului
  – Framantarea bolului alimentar si impingerea acestuia spre intestin

1. Sub efectul contractiilor peretilor stomacului, alimentele sunt framantate si amestecate cu sucurile gastrice. 
2. Bolul alimentar astfel obtinut, chimul, este apoi impins spre intestinul subtire, unde este evacuat in cantitati mici: stimulat de chim, sfincterul piloric se deschide si lasa sa treaca in duoden cantitati mici.
   – Descompunerea chimica a alimentelor
Mucoasa stomacului contine glande care secreta sucurile gastrice. Aceste sucuri, al caror volum poate atinge 2 litri in decurs de 24 de ore, descompun chimic alimentele. Pepsina fragmenteaza proteinele: acidul clorhidric, un acid foarte puternic, permite activarea pepsinei si elimina o parte  din bacteriile continute de alimente: factorul intrinsec permite absorbtia vitaminei B12 de catre intestin.

    Aceste doua functii – de framantare si de descompunere – sunt legate , deoarece, prin framantarea alimentelor, contractiile permit amestecarea acestora cu sucurile gastrice.

Written by 

2 thoughts on “Stomacul – Corpul Uman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *