Hepatita constituie o inflamaţie difuză a ficatului cauzată de alcool, medicamente (reacţii toxice sau supradoze] sau infecţii virale. Există numeroase virusuri care produc hepatită, iar printre acestea se numără mononucleoza infecţioasă şi HIV.
Termenul de „hepatită virală” se referă în mod tradiţional la infecţiile cu unul dintre aşa-numitele virusuri hepatice, dintre care în prezent sunt cunoscute cel puţin şase: A, B, C, D, E şi F. Dintre acestea, cele mai importante din punct de vedere clinic sunt virusurile hepatice A, B şi C.
Indiferent de tipul virusului implicat, hepatita acută urmează un tablou clinic destul de asemănător. Pacienţii prezintă iniţial o simptomatologie asemănătoare unei stări gripale blânde, cu greaţă, vărsături şi pierderea poftei de mâncare, iar uneori stare generală alterată. Printre alte simptome semnalate, se numără:
■ Febră
■ Stare de oboseală Dureri abdominale Diaree.
Pe măsură ce virusul distruge celulele hepatice, apar frecvent icterul (coloraţia galbenă a pielii şi mucoaselor] şi urina de culoare inchisă.
Hepatita infecţioasă se transmite prin ingestia de apă sau alimente contaminate. Virusul proliferează în condiţii de igienă alimentară deficitară.
In cursul perioadei de incubaţie de aproximativ patru luni, VHA se înmulţeşte la nivel intestinal şi este prezent în fecale.
Eliminarea virusului se opreşte odată cu debutul simptomatologiei, astfel că atunci când se stabileşte diagnosticul, faza infecţioasă a trecut deja.
Boala trece neobservată la majoritatea persoanelor, iar cele mai multe dintre acestea se vindecă fără niciun fel de tratament special, de obicei recomandându-se numai repausul la pat.
Denumită şi hepatită serică, aceasta se răspândeşte prin intermediul sângelui sau al secreţiilor contaminate ale organismului. în trecut se întâlnea frecvent infecţia posttransfuzională, dar în prezent programele riguroase de screening pentru verificarea sângelui
donat au redus considerabil acest risc. Cea mai frecventă modalitate de transmitere este cea prin folosirea în comun a acelor la consumatorii de droguri. Alte grupuri cu risc crescut sunt constituite de persoanele cu o viaţă sexuală promiscuă şi personalul medical.
Debutul este de obicei gradat, după o perioadă de incubaţie de una până la sase luni. Nouăzeci la sută dintre pacienţi se vindecă. Restul de cinci până la 10 la sută dezvoltă forme cronice de hepatită. Cazurile de hepatită fulminantă sunt rare, iar rata de supravieţuire este foarte redusă.
HVC se transmite în mod similar cu HVB, dar contractarea pe cale sexuală este mai puţin probabilă. Este responsabilă de până la 80 la sută din cazurile de hepatită posttransfuzională. Perioada de incubaţie variază între şase şi nouă săptămâni, iar cele mai multe dintre persoanele infectate nu sunt conştiente de acest lucru.
Majoritatea cazurilor de HVC sunt depistate prin efectuarea unor analize de sânge la persoane aparent sănătoase. VHC prezintă potenţialul cel mai ridicat de dezvoltare a hepatitei cronice – până la 75 la sută din cazuri – care este asimptomatică. Numai 50 la sută dintre persoanele infectate se vindecă.
Virusul hepatitei A nu produce, de obicei. Cazuri severe de boală. După o perioadă de incubaţie de până la 40 de zile, pacientul devine febril, apoi apare icterul.
Virusul hepatitei A se răspândeşte cu uşurinţă în aglomerările populaţionale, în condiţii de insalubritate. Adeseori, epidemiile se dezvoltă în ţările în curs de dezvoltare.
4 thoughts on “Hepatita – Simptome si Cauze”