Mana – O unealta formidabila de apucare

>     Mana are cinci degete dintre care primul, policele, sau degetul mare, este opozabil. Apoi urmeaza indexul, utilizat pentru a arata, degetul mijlociu, cel mai lung dintre degete, inelarul, pe care se pune verigheta (inelul) si auricularul, cunoscut sub numele de deget mic. Datoriita numeroaselor sale oase si articulatii, manare are o mobilitate si o agilitate extrema.
  Oasele Mainii – Descriere :
Mana este formata din 27 de oase.
– Cele opt oase ale carpului constituie pumnull si sunt aliniate pe doua randuri : oase proximale (aproape de brat) cu oasele scafoid, semilunar, piramidal si pisiform, si oasele distale (aproape de degete) cu oasele trapez, trapezoid, marele os si osul carlig.
– Cele cinci oase ale metacarpului, cate unul pentru fiecare deget, sunt oase lungi si formeaza structura lata a mainii.
Cele paisprezece falange se impart in trei categorii: oasele proximale, prelungite prin oasele mediane (policele  nu poseda un astfel de os), si oaele distale, care formeaza extremitatea degetelor.

   Muschii – Descriere :
Numerosi muschi concureaza la mobilitatea si flexibilitatea mainii.
 – Muschii extrinseci. Situati in atebrat, ei transmit miscarile mainilor si degetelor, prin intermediul tendoanelor lungi care duc fie in palma ( tendoane ale muschilor flexori), fie in dosul mainii (tendoane ale muschilor extensori).
– Muschii intriseci. Situati in mana, acestia transmit miscari precise degetelor. Muschii interososi se impart , in functie de pozitia lor, in dorsali  (dosul mainii) sau palmari (palma), si permit indepartarea, respectiv apropierea degetelor. Muschii lombricali, prezenti intre fiecare din cele cinci degete, participa la flexie si extensie , in timp ce muschii  eminentei tenare servesc la mobilizarea degetului mic.

   Degetele: un caz particular
Degetele nu contin muschi, ci doar ligamente si tendoane, care provin din muschii mainii si ai antebratului. Ultimele patru degete contin astfel, fiecare, cate doua tendoane lungi, de flexie si de extensie, care provin din muschii antebratului. Policele este controlat de tendoanele muschilor extensori si flexori, si de doua ligamente principale (lateral interior si lateral exterior).

   Inervatia
Ea este asigurata de trei nervi principali care isi au originea in plexul brahial, o increngatura de firbre nervoase care provin din  coloana cervicala:
 – nervul median inerveaza muschii antebratului si ai mainii,
 – nervul  radial inerveaza muschii palmei,
 – nervul cubital (sau ulnar) inerveaza muschii dosului mainii.
Acesti nervi se termina prin mici fascicule care dau mainii capacitatea de a face miscari foarte precise si o perceptie senzoriala foarte fina.

    Vascularizatia
 Fluxul vascular se face prin intermediul arterelor radiale si cubitale, insotite de doua vene profunde, numite ” vene satelite”. Venele superficiale, dezvoltate pe fata dorsala a degetelor, formeaza o retea care se intinde de la o unghie pana la falanga proximala. Ele sunt foarte numeroase si infinit de diferite de la un individ la altul, dar si de la o mana la alta a aceluaiasi individ.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *