Imunologia

Imunologie
Imunologie

ImunologiaSistemul imunitar apără corpul de boli, iar imunologul joacă un rol important în înţelegerea modu­lui în care funcţionează acest sis­tem de apărare complicat. Mare parte din rolul imunologului este de a diagnostica şi monitoriza boli precum afecţiunile autoimune (în care corpul produce un răspuns imun anormal, faţă de propriile ţesuturi), cancerele sau alergiile. Domeniul imunologiei cuprinde şi transplantul de organe, în cadrul căruia imunologii şi clinicienii lucrează împreună pentru a preveni respingerea unui organ transplantat, folosind o combina­ţie de medicamente imunosupresoare.

HIV – Poate că rolul cel mai solicitant al imunologiei în ultimii ani este dat de descoperirea virusului imunodeficienţei umane (HIV) – virus care determină sindromul imunodeficienţei dobândite. In asociere cu mulţi alţi specialişti, imunologii din întreaga lume au lucrat şi con­tinuă să lucreze pentru urmări­rea evoluţiei infecţiei şi descoperi­rea unui vaccin care ar putea pre­veni boala.

Microbiologie medicală – Microbiologia se ocupă cu studiul bolilor infecţioase şi al organisme­lor ce le provoacă. Aceste orga­nisme includ bacterii, fungi şi para­ziţi. Microbiologii sunt responsabili de identificarea organismelor pato­logice, prin cercetarea lor la micro­scop şi prin creşterea lor pe medii de cultură, în laborator.

Microbiologii sugerează apoi antibioticul adecvat tratamentului,deşi, în prezent, problema rezis­tenţei la antibiotice este tot mai răspândită.

Genetica – Genetica este ilustrarea revolu­ţiei tehnice din ultimii ani, în dome­niul medical. S-au făcut paşi uriaşi în analiza ADN-ului, a genelor şi a cromozomilor, paşi care au permis înţelegerea mai bună a afecţiunilor congenitale şi moştenite. Pacienţii şi rudele lor pot beneficia de teste precise de diagnostic prenatal, care permit adoptarea unor decizii esenţiale legate de viaţa pacienţi­lor şi planificarea familială.

Dezvoltarea ulterioară vizează descoperirea de noi tratamente bazate pe reconstruirea unor gene sănătoase funcţional, care lipsesc în cazul unor boli genetice.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *