Corpul Uman – Informatii medicale, diete de slabit, boli si afectiuni

Cum se usuca si se pastreaza plantele medicinale

Cum se recolteaza plantele medicinale?

 

Plantele medicinale

Pentru ca plantele medicinale sa ofera tot ceea ce este mai bun si mai util sanatatii dvs., va sfatuim sa urmati urmatoarele recomandari:

Cum se usuca si se pastreaza plantele medicinale?

Uscarea plantelor medicinale trebuie sa inceapa cat mai curand dupa recoltare, transportare, curatire si selectare. Plantele nu trebuie sa transpire, sa mucegaiasca sau sa fermenteze.

Uscarea plantelor se poate face in mod natural, prin actiunea caldurii, fie la soare, fie la umbra, sau se poate face cu ajutorul unor uscatoare speciale, in mod artificial. Uscarea naturala se poate face fie in pod, pe prispa, in sopron etc.

Durata uscarii naturale este in functie de anotimp si de partile supuse uscarii. De exemplu, pe timpul verii uscarea variaza de la 3-7 zile pentru frunze si ierburi, la 20-30 de zile pentru radacini si scoarte groase.

Daca sunt bine uscate, frunzele, florile, ierburile, se sfarama intre degete cu mici trosnituri. Fructele uscate pot fi si ele sfarmate usor, iar scoartele si radacinile sunt uscate daca la indoire se rup cu zgomot.

Plantele medicinale uscate nu se pastreaza in pungi sau recipiente din plastic. Se pot ambala in pungi de hartie sau cutii de carton. Se pot depozita in camari, adica in locuri neincalzite si uscate, ferite de lumina.