Una dintre plantele care se foloseste pentru a pierde in greutate se numeste „Hoodia gordonii” si este originara din zone de semidesert din Africa de Sud, Botswana, Namibia si Angola. Aceasta planta este populara in Africa deoarece a fost facuta cunoscuta de populatia bosimanilor San din Africa de Sud, care o consuma de milenii incoace pentru a-si diminua foamea si setea in timpul lungilor expeditii de vanatoare in desert.
Un jurnalist din SUA, Tom Mangold, corespondent al BBC News, dupa ce a mancat Hoodia Gordonii in desertul Kalahari, a relatat ca dupa ce a consumat o bucata din aceasta planta nu s-a mai gandit deloc la mancare, iar creierul ii spunea ca este satul.
Jurnalistul american a mentionat ca i-a revenit pofta de mancare abia dupa 24 de ore. BBC arata ca exista peste 13 tipuri de Hoodia, iar singurul ingredient activ identificat pana in prezent este un glicozid steroidic care a fost numit „P57”, prezent doar in Hoodia.
In anul 2001, expertii de la compania Phytopharm au derulat o cercetare clinica ce a vizat supraponderabilitatea cu 18 voluntari sanatosi care au consumat extractul P57 din Hoodia Gordonii.
In cadrul acestui studiu, participantii au fost impartiti in doua grupuri, unul primind P57, celalalt, placebo. Rezultatele au aratat ca grupul care a primit extractul de Hoodia si-a redus semnificativ tesutul adipos si aportul caloric. Expertii considera ca Hoodia este capabila sa imite efectul pe care il exercita glucoza asupra celulelor nervoase din creier.
Totusi, acest studiu nu a fost publicat sau supus unui proces de revizuire, asa incat calitatea lui nu poate fi evaluata.
Potrivit BBC, aceasta planta pacaleste creierul, dandu-i senzatia de satietate, desi poate corpul nu este satul. Prin urmare, creierul primeste informatia ca organismul este plin si ii taie pofta de mancare. Medicul Richard Dixey, un expert care activeaza in cadrul companiei Phytopharm a explicat cum functioneaza molecula P57.
El spune ca o parte a creierului este reprezentata de hipotalamus, iar in mezencefal se afla celule nervoase care detecteaza glucoza.
In clipa cand o persoana mananca, glicemia se majoreaza ca urmare a mancarii si aceste celule incep sa transmita informatia ca sunteti satul. Pe de alta parte, Hoodia Gordonii pare sa contina o molecula de 10 000 de ori mai activa decat glucoza, care actioneaza asupra mezencefalului si determina celulele nervoase sa transmita informatia ca sunteti satul.
Totusi, nu inseamna ca nu va va mai fi niciodata foame in cazul in care veti consuma aceasta planta sau suplimente pe baza de Hoodia.
In clipa cand va este foame, nivelul de insulina creste si aceasta se numeste foame hormonala, sustin specialistii. Hoodia va ajuta sa scapati de pofte si de ciugulitul intre mese, care sunt atat de periculoase pentru organism.
Cu toate acestea, femeile gravide, mamele care alapteaza, cei aflati sub tratament, copiii trebuie feriti de suplimentele naturale pentru ca majoritatea nu au fost testate in astfel de situatii.
Studiile atrag atentia ca se estimeaza ca 80% din produsele Hoodia sunt contaminate sau contrafacute. Este imposibil sa stie daca un produs contine hoodia pura si ingredientul activ, cu exceptia cazului in care a fost testat de catre un laborator independent.