Artrita juvenila reumatoida

Artrita reumatoida juvenila

Artrita reumatoida juvenila sau ARJ reprezinta o afectiune din perioada copilariei ce poate cauza inflamarea articulatiilor care sunt intepenite si destul de dureroase pentru cei mici. Datele statistice arata faptul ca artrita reumatoida juvenila afecteaza aproximativ un copil la 1000 de copii de 16 ani sau sub aceasta varsta, anunta portalul Health.com.

Artrita juvenila reumatoida
Artrita juvenila reumatoida

Tipuri de artrita juvenila reumatoida

Medicii spun ca exista trei tipuri de ARJ, in functie de numarul de articulatii afectate in prima jumatate de an de activitate, respectiv artrita pauciarticulara sau oligoartrita, cel mai frecvent tip, care afecteaza aproximativ 6 din 10 dintre copii care au ARJ.

Mai exista ARJ poliarticulara sau poliartrita, care poate afecta circa 3 din 10 din copii care sufera de aceasta afectiune, iar in acest caz sunt afectate 5 sau mai multe articulatii. A treia categorie este artrita reumatoida juvenila sistemica care afecteaza 10% dintre copii cu ARJ. Ea prezinta anumite simptome specifice precum febra sau urticaria, care se manifesta inainte de afectarea articulara. In acest caz, artrita poate afecta orice numar de articulatii.

Cauze

Printre cauzele artritei reumatoide juvenile se afla un sistem imun exagerat care isi ataca tesuturile proprii.

Specialistii mai apreciaza ca fata de adultii cu artrita reumatoida, majoritatea copiilor care sufera de ARJ nu au o boala pe termen lung, asa ca in viitor ei pot sa devina sanatosi, ca si adulti. Multi experti nu mai folosesc termenul „reumatoid” pentru a descrie aceasta boala, ci alt termen care desemneaza acum artrita juvenila idiopatica – ARI, adica o afectiune de acest tip, insa cu cauze necunoscute.

Potrivit opiniei medicilor, printre cauzele artritei reumatoide juvenile se afla un sistem imun exagerat ce ataca tesuturile proprii ca si cand ar fi corpi straini, infectiile virale suspectate a declansa acest proces autoimun, factorii genetici care cauzeaza reactii nepotrivite ale sistemului imun al corpului uman.

O cercetare recenta ce include rudele copiilor cu ARJ a indicat faptul ca se constata o raspandire mai mare a altor afectiuni autoimune fata de membrii altor familii. Potrivit Health.com., e posibil ca aceste familii sa detina gene ce sunt mult mai susceptibile la bolile autoimune, incluzand AJR si psoriazisul.

Pe de alta parte, odata cu faptul ca terminologia internationala devine din ce in ce mai folosita apar denumiri noi pentru fiecare forma de artrita juvenila, mai scrie sursa citata.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *