Cum sa iti controlezi furia

FÚRIE, furii, s. f. Stare de extremă iritare; mânie nestăpânită; violență. ◊ Loc. adv. Cu furie = extrem de furios; cu putere mare, nestăvilită. ♦ Fig. (Rar) Dorință puternică, patimă, pornire nestăpânită. înverșunare, mânie, (rar) înfuriere, (pop. și fam.) năduf, (pop.) îndrăcire, năbădăi (pl.), obidă, oțăreală, oțărâre, (înv. și reg.) scârbă, (reg.) năvârlii (pl.), pandalii (pl.), (înv.) toană, (fig.) turbare.

Functiile benefice ale furiei

Furia este un energizant. Ne da vigoare, mobilizeaza resursele corpului pentru auto-aparare si ne asigura prezenta in situatii dificile. Ne ajuta sa facem fata unui conflict oferindu-ne energia necesara unei lupte. Furia, aidoma altor emotii, este un instrument de avertizare al corpului. Ne ofera informatii esentiale despre oameni si situatii. Furia serveste drept avertizare ca sa ne anunte cand se intampla ceva care este nedrept, frustrant, amenintator, sau suparator. Poate sa reprezinte un semnal ca e vremea sa ne rezolvam stresul.

Despre furie
Despre furie

Starea de furie creeaza un sentiment de putere si de control al situatiei. Cand o situatie ne iese de sub control furia ne da abilitatea de a reveni si de a ne afirma vointa sau interesele din acel moment.

Functiile daunatoare ale furiei

Furia poate sa provoace multa confuzie si sa ne intrerupa gandurile si actiunile. Cand suntem furiosi este mult mai greu sa gandim clar si sa ne evaluam optiunile. Tindem sa actionam impulsiv si sa nu luam in considerare consecintele actiunilor noastre. Uneori, exageram cu furia si ne aparam atunci cand nu este necesar. Cand sentimentele noastre sunt ranite, sau cand ne simtim rusinati, devenim furiosi pentru a ne proteja mandria.

Adesea, furia poate sa fie vazuta ca o solutie usoara si rapida la o problema. Poate fi mai usor sa reactionam cu furie decat sa fim nelinistiti si sa examinam cauzele reale a durerii sau problemei noastre.

Pasii de actiune pentru controlarea furiei si stapanirea de sine

Cel mai bun mod de a te relationa la o problema este acela de a te implica in actiuni care o vor preveni cu totul. Aceasta este preventia si putem sa ne dezvoltam un stil de viata care incorporeaza comportamente de prevenire a problemei.

  1. Vorbeste zilnic despre sentimentele tale. Practica exprimarea acestor trairi fata de oamenii in care ai incredere.
  2. Practica tehnici de relaxare
  3. Practica asertivitatea, afirmarea de sine, in interactiunile tale zilnice cu ceilalti.
  4. Dezvolta o stima de sine pozitiva.
  5. Practica un discurs interior pozitiv.
  6. Consolideaza-ti increderea de sine si priveste-te ca fiindu-ti cel mai bun prieten
  7. Daca este necesar, intra in psihoterapie pentru rezolvarea unor chestiuni dureroase sau traumatizante care ti s-au intamplat in trecut.

Tine minte ca sentimentele noastre nu sunt rusinoase. A le ascunde sub pres poate sa fie periculos iar a actiona de pe pozitia unei furii distructive nu este sanatoase.

6 ponturi pentru management de auto-protectie

  1. Invata sa iti recunosti semnalele fizice, mentale si comportamentale prin care esti avertizat ca te infurii: fii atent la corp, sentimente, ganduri si discursul tau interior.
  2. Intreaba-te daca furia ta este justificata: Este o reactie exagerata la o situatie care te depaseste? Dizloci furia pe care poate o simti impotriva ta si o arunci asupra celorlalti? Ai asteptari prea mari de la tine si de la ceilalti? Iei lucrurile mult prea personal?
  3. Mai degraba vorbeste despre furia ta decat sa actionezi pe baza ei: Fa acest lucru cu cineva in care ai incredere si care nu a fost implicat in evenimentul care ti-a declansat furia.
  4. Exploreaza-ti optiunile. Ce tip de raspuns este in interesul tau cel mai mare? Imagineaza-ti diferite scenarii, fie singur, fie cu cineva in care ai incredere. Daca este posibil, pune deoparte problema pentru cateva zile si apoi reintoarce-te la ea si regandeste optiunile.
  5. Lasa situatia sa se raceasca. Deciziile importante ar trebui sa fie luate doar cand te afli intr-o stare mentala calma si rationala.
  6. Reaminteste-ti solutiile care au functionat in trecut. Adu-ti aminte ca emotiile dificile, oricat de intense si puternice, sunt trecatoare. Nu conteaza cat de inconfortabile sunt acum trairile tale ele se vor duce. Sa actionezi impulsiv, sa explodezi sau sa te deprimi doar va inrautati situatia.

Aceasta nu presupune sa ignoram sentimentele dificile si doar sa speram ca ele se vor risipi ci doar ca nu inseamna ca trebuie sa le lasam sa ne panicheze. Cu putina practica, putem sa le facem fata. In sfarsit, ar trebui sa ne recompensam atunci cand am rezolvat cu bine o situatie dificila. Sa ne felicitam si sa ne oferim o mica atentie. Ne putem simti mandri ca am fost in stare sa evitam furtuna si ne-am controlat furia iar astfel ne-am intarit respectul de sine si controlul personal pozitiv.

Sursa: Pentru un management al furiei – Cornerstone Institute

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *