Osteoporoza (os poros) – boala a oaselor, frecventa la varstnici

Osteoporoza
Osteoporoza

Osteoporoza

Este o boala sistemica care afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept consecinte cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza reprezinta una dintre marile probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste. Osteoporoza este tratata atat de medicul endocrinolog cat si de medicul reumatolog.

Simptome si semne

Fracturile sunt principalele manifestari ale osteoporozelor. Locul de producere a fracturilor variaza in functie de cum micsorarea densitatii osoase afecteaza osul cortical sau osul spongios.

Diagnostic

Foarte des, o tasare vertebrala sau o transparenta excesiva la radiografie permit detectarea unei osteoporoze. Aceasta tasare trebuie sa fie confirmata, iar importanta ei este masurata actualmente mai curand prin biopsie osoasa decat prin absorbtiometrie bifotonica. Evolutia tasarii poate fi urmarita masurand cu regularitate inaltimea pacientului. O tasare vertebrala duce la pierderea in inaltime a 1-2 centimetri. O osteoporoza care implica multiple tasari vertebrale poate duce la pierderea in inaltime pana la 15-20 centimetri.

Factori de risc pentru osteoporoza

Sexul feminin – de patru ori mai multe femei decat barbati sufera de osteoporoza. Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei – boala are si o componenta ereditara.

Constitutia subtire – oasele au din start o densitate mai mica.

Intreruperi ale ciclului menstrual – osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate in post-menopauza, dar riscul creste chiar si in situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care intrerup temporar ciclul menstrual.

Interventii chirurgicale – gastrectomii (inlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.

Anumite tratamente medicamentoase – de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene) si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.

Alti factori de risc – fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa.

Tratamentul hormonal si medicamentos al osteoporozei

Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca in cazul dvs. este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.

Estrogenii. Femeile care au trecut de menopauza pot sa-si reduca riscul de fractura la jumatate cu ajutorul terapiei de substituţie estrogenica. Reversul medaliei este ca la unele femei acest tratament poate creste usor riscul de cancer.

Calcitonina. Injectarea acestui hormon pe o perioada de timp poate stopa sau incetini pierderea de os si alina durerea produsa de fracturile osoase. Dezavantajul este ca tratamentul se poate administra numai injectabil si este destul de costisitor.

Alendronatul. Acest medicament nu este un hormon, ci face parte dintr-o clasa de substanţe numite bifosfonati. Ca si estrogenul, alendornatul este indicat atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul osteoporozei.

Raloxifenul. Acesta este un medicament aprobat recent de autoritatile sanitare din SUA. Se foloseste pentru prevenirea osteoporozei. Face parte dintr-o clasa noua de medicamente numite modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERMS din initialele din engleza). Avantajul lor pare a fi prevenirea pierderii de os fara cresterea concomitenta a riscului de cancer la femei.

Written by 

One thought on “Osteoporoza (os poros) – boala a oaselor, frecventa la varstnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *