Tulburări de creştere a părului

Părul poate fi afectat de diferite boli care, deşi deseori sunt supărătoare, nu pun în pericol viaţa. Aceste tulburări se clasifică în două grupuri distincte – creşterea excesivă a părului şi pierderea părului.

Creşterea sănătoasă a părului este dependentă de echilibrul proceselor fiziologice din organism. Dacă acest echilibru este perturbat, de exemplu prin modificări hormonale legate de stres, fazele de creştere a părului pot fi perturbate. Tulburări de creştere a părului pot fi clasificate în două grupe distincte: creştere excesivă şi alopecie (pierderea părului).

CAUZE

Unele tulburări de creşterea părului apar ca rezultat al unei probleme de sănătate preexistente. Un număr de afecţiuni clinice pot influenţa creşterea părului sau pot avea efecte adverse legate de starea părului în sine. Alte tulburări de creştere a părului sunt provocate de boli localizate la nivelul pielii sau de anumite tratamente medicamentoase.

Deşi nu sunt grave în sine, tulburările de creştere a părului pot fi inestetice şi foarte supărătoare pentru cel afectat.

MĂTREAŢA

Mătreaţa nu este o afecţiune a părului, dar afectează, inevitabil, aspectul acestuia. De la nivelul scalpului se descuamează în exces piele moartă, având forma unor depozite de coji albe în păr. Afecţiunea poate fi extrem de jenantă, darea se poate trata uşor, prin folosirea regulată a unor şampoane medicinale.

Creşterea excesivă a părului

Există două tipuri mari de dezvoltare excesivă a părului: hirsutis-mul şi hipertricoza.

HIRSUTISMUL

In hirsutism, unei femei îi creşte părulîn exces,într-un mod specific bărbaţilor; de exemplu pe faţă sau pe zona inferioară a abdomenului. HirsutismuIeste datorat, de obicei, unor niveluri anormale ale hormonilor, de exemplu o producţie excesivă de hormoni androgeni (masculini). Creşterea în exces a părului poate fi un simptom al afectării hormonale ce apare în sindromul ovarului polichistic (multiple chisturi benigne la nivelul ovarului).

Dacă nivelul hormonilor este normal, singurul tratament pentru hirsutism este cel cosmetic, cum ar fi decolorarea, electroliza sau tratamentul cu laser.

HIPERTRICOZA

Hipertricoza, ce poate afecta atât bărbaţii cât şi femeile, se caracterizează prin creşterea excesivă a părului în zone care nu sunt predominant androgen dependente.

Hipertricoza este localizată, de multe ori, de exemplu în zona unei aluniţe sau chiar la nivelul inferior al coloanei vertebrale, în asociere cu spina bifida. Alte cauze includ malnutriţia, porfiria cutanată tardivă (o boală metabolică rară) şi anumite tratamente medicamentoase.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *