Bursele genunchiului

Bursele genunchiului sunt mici pungi pline cu lichid sinovial. Rolul lor este de a proteja structurile interne ale genunchiului.Bursele sunt săculeţi plini cu lichid sinovial, ce se găsesc între două structuri anatomice, de obicei un os şi un tendon, ce se freacă în mod constant unele de altele. Bursele protejează structurile respective de uzură şi rupturi.
In jurul genunchiului există oserie de burse, ce protejează tendoanele în timpul mişcărilor sau uşurează mişcările pielii deasupra rotulei.


BURSA SUPRAPATELARĂ
O parte din bursele din jurul articulaţiei genunchiului se continuă cu cavitatea articulară, reprezentată de spaţiul plin cu lichid dintre suprafeţele articulare. Bursa suprapatelară se găseşte deasupra cavităţii articulare, între capătul inferior al femurului şi muşchiul cvadriceps femural.
BURSA PREPATELARĂ Şl INFRAPATELARĂ
Aceste burse înconjoară rotula (patela) şi ligamentul rotulian (pate-lar). Bursa prepatelară permite pielii să se mişte liber deasupra rotulei, în timpul mişcărilor articulaţiei. Bursa infrapatelară superficială şi cea profundă se găsesc situate în jurul capătului inferior al ligamentului patelar.

Investigarea articulaţiei genunchiului.Articulaţia genunchiului este foarte expusă la leziuni din cauza traumatismelor şi a osteoartritei. Pentru a putea preciza gravitatea leziunilor sunt necesare, de obicei, pe lângă examenul clinic, şi alte investigaţii.

RADIOGRAFIILE

Radiografiile genunchiului în diferite poziţii, eventual cu injectarea de substanţă de contrast în spaţiul intraarticular (artrografie), poate fi utilă pentru a vizualiza anomaliile oaselor şi ale meniscurilor genunchiului. IRM este o tehnică de vizualizare eficientă a anatomiei complexe a articulaţiilor. în această imagine, oasele articulaţiei genunchiului şi ţesuturile din jur pot fi vizualizate foarte dar.

IMAGISTICA PRIN REZONANŢĂ MAGNETICĂ

IRM a contribuit major la uşurarea investigaţiilor privind articulaţia genunchiului. Acest tip de imagistică non-invazivă poate arăta probleme existente la nivelul structurilor moi din jurul genunchiului, la fel ca şi pe cele de la nivelulstructurilor osoase, aşa încât a luat locul artrografiei.

ARTRQSCOPIA

Aceasta implică o cameră video de mici dimensiuni, montată la un endoscop (artroscop).In timpul acestei investigaţii, ce se face de obicei sub anestezie generală, chirurgul poate să îndepărteze ţesuturile lezate, evitând astfel o intervenţie chirurgicală ulterioară.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *