Aparatul urinar – Atlasul Corpului uman

>Aparatul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinară şi uretră. Ansamblul format de aceste organe are rolul de producere şi eliminare a urinii.
Poze si imagini aparatul urinar uman
Rinichii sunt organe pereche care filtrează sângele pentru a înde­părta deşeurile metabolice şi exce­sul de lichid, excretate sub formă de urină. Urina coboară de-a lun­gul ureterelor înguste şi ajunge în vezica urinară, care o depozitează temporarînainte de a o elimina prin uretră.
■ Rinichii
Rinichii au o formă asemă­nătoare unui bob de fasole şi se găsesc în cavitatea abdominală, pe peretele posterior al acesteia, în spatele intestinelor.
■ Ureterele Ureteruldreptşi respectiv stâng,
iau naştere din hilul fiecărui rinichi (porţiunea prin care pătrund vasele şi nervii). Ele sunt nişte tuburi înguste prin care se scurge urina produsă în mod continuu de către rinichi.
■ Vezica urinară
Urina este colectată tempo­rar în vezica urinară, o structură compresibilă, asemănătoare unui balon, situată în interiorul pelvisu-lui (bazinului).
■ Uretra
în momentul dorit, vezica uri­nară se contractă pentru a-şi eva­cua conţinutul prin uretră, un tub muscular cu pereţi subţiri.

Tractul urinar este alcătuit din structurile implicate in producerea, depozitarea şi evacuarea urinii. El se întinde din abdomen până în pelvis.

Rinichii sunt situaţi pe peretele posterior (din spate) al abdome­nului, polii lor superiori ajungând sub coastele a 11-a şi a 12-a. Din cauza poziţiei lor, abordul chirur­gical al rinichilor se practică de obicei prin spate.

POZIŢIA RINICHILOR

Rinichiul drept este situat cu aproximativ 2,5 cm mai jos decât cel stâng. Ambii rinichi se mişcă în sus şi în jos în cursul respira­ţiei şi a modificărilor de poziţie a corpului.

Tractul urinar se întinde în jos pe toată lungimea abdomenului şi a bazinului. Rinichii sunt situaţi în spatele ultimelor coaste, iar vezica urinară se găseşte pe planşeul pelvin.

PROTECŢIA RINICHILOR

Rinichii sunt protejaţi de coas­tele inferioare, care formează o cuşcă osoasă în jurul lor. în plus, sunt înconjuraţi de un strat pro­tector de grăsime. Ureterele sunt de asemenea bine adăpostite, aflându-se în profunzimea unei mase dense de ţesut.

PALPAREA RINICHILOR

Palparea polului inferior al rini­chiului drept este posibilă de obi­cei, folosind ambele mâini, una în spatele flancului, iar cu cealaltă apasându-se din faţă. Rinichiul stâng, fiind situat mai sus, nu este palpabil de obicei decât dacă este de dimensiuni anormal de mari, sau conţine un chist sau o tumoră de mari dimensiuni.

Written by 

One thought on “Aparatul urinar – Atlasul Corpului uman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *